Een GPS tracker voor uw auto

GPS trackers zijn kleine apparaten waarmee fleetmanagers, verhuurbedrijven, maar ook alle andere (zakelijke) autobezitters het gebruik van hun voertuig kunnen traceren en monitoren.

Een GPS tracker voor uw auto

GPS trackers zijn kleine apparaten waarmee fleetmanagers, verhuurbedrijven, maar ook alle andere (zakelijke) autobezitters het gebruik van hun voertuig kunnen traceren en monitoren.

Een real time GPS tracker in de auto zorgt ervoor dat er voortdurend informatie over het voertuig wordt doorgegeven en daardoor is alle informatie op afstand in te zien. Dat is een groot verschil met de simpelste GPS trackers, want deze slaan de informatie alleen op in het apparaat zelf. Hierdoor kan de informatie alleen achteraf worden uitgelezen. Met een moderne auto GPS tracker is het zelfs mogelijk om een automatische melding op uw mobiele telefoon te ontvangen wanneer een bestuurder te hard rijdt of wanneer de auto een bepaalde locatie of juist een gebied verlaat.

Hoe werkt een GPS tracker?

GPS-apparatuur maakt gebruikt van een netwerk van satellieten om de locatie van het apparaat te bepalen. Het Global Positioning System, zoals het systeem voluit heet, bestaat uit minimaal 24 satellieten die in een aantal banen in een vaste positie rond de aarde draaien. Wanneer een GPS-ontvanger het signaal van minstens vier satellieten op kan vangen kan de GPS zijn locatie op aarde bepalen. Afhankelijk van de omstandigheden zelfs tot op 1 a 2 meter. Een GPS tracker voor in de auto maakt gebruik van dezelfde techniek om de actuele locatie te bepalen.

Het verschil tussen gewone GPS-navigatie en een GPS tracker is dat het navigatiesysteem is bedoeld om je op basis van je actuele locatie de route naar een bestemming te geven. Een tracker gebruik je om nuttige informatie zoals de locatie van een voertuig, de snelheid en andere details in realtime, op het moment dat het gebeurd dus, door te geven en inzichtelijk te maken.

Om te zorgen dat je met software overal ter wereld de locatiegegevens, snelheid en andere dingen op kunt vragen maakt een auto GPS tracker gebruik van dezelfde techniek als een mobiele telefoon. De tracker verbinding met internet om te zorgen dat de locatie van het voertuig binnen enkele seconden is te zien in de software. Daarvoor is dus een dataverbinding benodigd en dat is de reden waarom aan het gebruik van een auto gps tracker maandelijkse kosten verbonden zijn.

Waarvoor gebruik je een auto GPS tracker?

De belangrijkste reden waarom door veel van onze klanten wordt gekozen voor een GPS tracker is om zo altijd te kunnen zien waar een voertuig zich bevindt. Er zijn veel situaties te bedenken waarin dat nuttig is. Een voor de hand liggende geval is diefstal. Is er een tracker in het voertuig geïnstalleerd, dan kunt u de politie meteen laten weten waar uw eigendom zich bevindt.

GPS trackers bewijzen dagelijks hun nut bij het beheren van een wagenpark. Bedrijven gebruiken de techniek om te zien waar hun huurauto’s, bedrijfsbussen, trucks zich op dat moment bevinden. Zo kunnen ze niet alleen de dagelijkse werkzaamheden beter coördineren, het helpt ook nog eens bij het bijhouden van de administratie omdat een GPS tracker de gereden routes en kilometers feilloos registreert en al deze informatie moeiteloos is om te zetten in rapportages.

Hoe gebruik je een auto GPS tracker?

Het plaatsen van een een GPS tracker in een voertuig is gemakkelijk. Wel kan de manier waarop het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt verschillen per type tracker. Het belangrijkste verschil is daarbij of het apparaat gebruik maakt van een eigen batterij of gebruik maakt van de stroomvoorziening van het voertuig.

Een tracker voor elke toepassing

Een OBD tracker is ontworpen om eenvoudig in de OBD-II connector van uw auto te worden geplaatst. Deze poort bevindt zich vaak onder het dashboard bij de voeten van de bestuurder. Een groot voordeel van dit soort trackers is dat ze hun stroom krijgen van de diagnostische poort in het voertuig. Deze poort is over het algemeen gemakkelijk bereikbaar en dus is deze auto gps tracker in een handomdraai  te plaatsen.

Een auto gps tracker met eigen batterij is een van de minst opvallende oplossingen. Ze kunnen vrijwel overal worden geplaatst en kunnen gemakkelijk worden overgezet van het ene voertuig naar het andere. Omdat deze trackers een eigen batterij hebben, moeten ze wel op gezette tijden worden weggehaald om op te laden.

Een vaste GPS tracker wordt op de stroomvoorziening van de auto aangesloten. Het apparaat zal daarom altijd van stroom zijn voorzien en u kunt 24 uur per dag de locatie van het voertuig opvragen. De installatie vraagt wat meer handigheid dan bijvoorbeeld een OBD gps tracker, maar is voor een persoon met wat technische kennis geen probleem. Omdat dit type GPS tracker direct is gekoppeld aan het elektrische systeem van de auto, biedt dat extra mogelijkheden. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om starten van een voertuig op afstand te blokkeren. Ook kan er bijvoorbeeld een noodknop en zelfs een rookmelder in het voertuig worden geplaatst. Hierdoor is deze auto gps tracker zeer geschikt voor autoverhuur bedrijven, maar ook bijvoorbeeld voor bouwmachines, bussen en campers.

De wet en een gps tracker in de auto

Een gps tracker in uw eigen auto is uw eigen keuze en natuurlijk gewoon toegestaan.

Wanneer het over een bedrijfsauto gaat die wordt bestuurd door uw personeel of in het geval van een voertuig dat wordt verhuurd werkt het iets anders. Als werkgever heeft u natuurlijk de mogelijkheid om automatisch informatie over uw werknemers te verzamelen. U moet daarbij wel rekening houden met de privacy.

De belangrijkste voorwaarde waar u rekening mee moet houden is dat u voor het verzamelen van de informatie een goede redenen heeft. Het plaatsen van een auto gps tracker moet dan ook nodig zijn om dat doel te kunnen bereiken. Een goede reden om een GPS-apparaat in het voertuig te plaatsen kan bijvoorbeeld zijn om altijd te kunnen zien welk voertuig het dichtste bij de klant in de buurt is. Of om uw bedrijfswagens tegen diefstal te beschermen.

Voordat u de auto gps tracker in het voertuig plaatst doet u er daarom goed aan om een privacytoets te (laten) voeren. Hierbij worden de belangen en de rechten van de eigenaar van het voertuig en de bestuurder tegen elkaar afgewogen. In de meeste gevallen zult u duidelijk moeten maken wat er verboden is, hoe u daarop controleert. Bijvoorbeeld door het opstellen van gedragsregels.