Tips voor effectief fleet management

Wanneer u voor uw bedrijfsresultaat afhankelijk bent van uw wagenpark is het zinvol om regelmatig te kijken naar de punten waarop voor u wellicht nog winst valt te behalen. 

Hieronder een aantal tips die u zou kunnen toepassen op uw fleet management.

Bereken de optimale omvang van uw wagenpark.

Het kan lastig zijn om te bepalen uit hoeveel voertuigen uw vloot moet bestaan. De keuzes die u maakt als fleet manager hebben nogal wat voeten in de aarde en kunnen duurder uitvallen dan vooraf gedacht. Zeker wanneer u niet heeft berekend uit hoeveel voertuigen uw wagenpark zou moeten bestaan.

Een teveel aan voertuigen zal ervoor zorgen dat deze bedrijfsmiddelen te weinig worden gebruikt. De voertuigen zullen te vaak en te lang bij u op de zaak staan wat u uiteindelijk geld kost. Want ook voertuigen die niet worden gebruikt verminderen in waarde. Ook wanneer u de voertuigen leaset dan zult u nog steeds voor de voertuigen moeten betalen. Of u ze gebruikt of niet.

Aan de andere kant, wanneer uw vloot uit te weinig voertuigen bestaat dan kunt u niet zorgen voor maximalisatie van de omzet. U zult dus altijd goed moeten berekenen uit hoeveel voertuigen uw wagenpark zou moeten bestaan.

Fleet management: kopen of leasen

De eerste vraag die om de hoek komt kijken bij het bepalen van uw fleet management strategie: kopen of leasen we de voertuigen? Wat in uw situatie de juiste keuze is hangt af van verschillende factoren. Belangrijk is daarbij natuurlijk het beschikbare bedrijfskapitaal dat kan worden aangewend om de voertuigen aan te kopen.

Welke keuze u ook maakt. Zodra de beslissing is genomen is het zaak om door middel van goed fleet management te zorgen voor een duurzame bedrijfsvoering.

Kies voor voertuigen die efficiënt met brandstof omgaan

Wanneer uw bedrijfsresultaat afhankelijk is van uw wagenpark, dan is het zeer de moeite waard om te letten op de operationele kosten. Het is daarbij aan te raden om bij investeringen in uw wagenpark te letten op het brandstofverbruik van de voertuigen.

Een voorbeeld: wanneer uw voertuig 9 liter brandstof gebruikt per 100 kilometer met een gemiddelde van 4.000 gereden kilometer per maand, zal dat voertuig per maand 360 liter brandstof verbruiken.

Wanneer u dat voor het hele jaar of zelfs voor de hele lease periode moet berekenen kan een voertuig met een ongunstig verbruik een redelijk grote kostenpost zijn. Het is daarom belangrijk om het brandstofverbruik van uw voertuigen nauwlettend in de gaten te houden.

Kies voor een langere looptijd

Wanneer u ervoor heeft gekozen om uw voertuigen te leasen kan het kiezen voor een langere looptijd van het leasecontract zorgen voor een besparing op de kosten van uw wagenpark. Bij een contract met een duur van bijvoorbeeld vier of vijf jaar zijn de kosten per maand lager dan bij een contract van twee a drie jaar.

Met goed proactief fleet management en onderhoud zou de hogere leeftijd geen invloed moeten hebben op de prestaties van het voertuig. Wanneer de langere looptijd zou leiden tot extra onderhoudskosten weegt de besparing alsnog op tegen de kosten.

Zoek naar manieren om het aantal gereden kilometers te verminderen

Zonder goed overzicht is het vrijwel onmogelijk om voertuigen goed in te zetten. Een van uw bestuurders kan misschien wel drie of vier keer per dag een rit maken zonder erbij na te denken dat het combineren van al die losse ritten misschien wel efficiënter zou zijn.

Een GPS tracker in uw voertuigen, in combinatie met bijbehorende software om de bewegingen van uw voertuigen inzichtelijk te maken, kan u helpen om de inzet van uw wagenpark beter te plannen. Zo kunt u mogelijk niet alleen besparen op kosten, maar kunt u ook onnodige slijtage aan uw voertuigen voorkomen.

Stimuleer goed gedrag

Het is belangrijk om de bestuurders van uw voertuigen ‘op te voeden’ en ze aan te sporen om zorgvuldig met uw bedrijfsmiddelen om te gaan.

Monitor het rijgedrag van de gebruikers

Het is belangrijk om de bestuurders van uw voertuigen ‘op te voeden’ en ze aan te sporen om zorgvuldig met uw bedrijfsmiddelen om te gaan. Wanneer uw huurders of personeel uw voertuigen mishandelen zullen alle andere besparingen als gevolg van fleet management verdampen aan onnodige reparatie en onderhoudskosten.

Dat is zelfs nog niet eens het ergste. Roekeloos gebruik van uw wagens vergroot het risico dat uw voertuigen betrokken raken bij een ongeval. Dit is niet alleen slecht voor uw voertuigen, maar brengt ook nog eens mensenlevens in gevaar.

Een GPS tracker is 24/7 actief

Een tracker in uw voertuigen is de hele dag online. De GPS tracker wordt vast geïnstalleerd in het voertuig en zal de benodigde stroom direct van het voertuig krijgen. De GPS tracker hoeft dus niet tussentijds opgeladen te worden of van nieuwe batterijen te worden voorzien. De GPS trackers zijn snel en gemakkelijk te installeren.

Maak gebruik van moderne techniek

Voor de fleet manager van vandaag is de moderne techniek een echte aanwinst. De GPS techniek zorgt ervoor dat uw voertuigen 24 uur per dag kunnen worden gemonitord. U heeft altijd en overal inzicht waar uw voertuigen zijn, welke routes er door uw auto’s zijn afgelegd en het aantal kilometers dat is gereden.

Door de voertuigen in uw wagenpark te voorzien van GPS trackers kunt u niet alleen vroegtijdig problemen signaleren. Ze kunnen u ook helpen bij het beschermen van uw bedrijfsreputatie. Geen enkel bedrijf wil namelijk dat ze in een negatief daglicht komen te staan om hun bedrijfsbus wordt gebruikt om in het verkeer rond te jakkeren.

De juiste tools kunnen u een handje te helpen bij het beheren van uw wagenpark. Met software maakt u het uzelf gemakkelijker om brandstofkosten, gedrag van de bestuurders en de gereden afstanden inzichtelijk te maken en wanneer dat nodig mocht zijn kunt u daarop direct gepaste actie ondernemen.

Conclusie

Beslissingen die invloed hebben op uw bedrijf zouden altijd moeten worden genomen op basis van de feiten. GPS Voertuig tracking kan u helpen bij het verzamelen van de data die u nodig heeft om uw wagenpark goed te beheren.

De bovenstaande tips kunt u toepassen binnen uw eigen fleet management strategie om zo het bedrijfsresultaat te kunnen optimaliseren. Wanneer het aankomt op goed fleet management valt er binnen veel bedrijven veel winst te behalen door goed op de details te letten. Meten is altijd nog weten en u doet er dus verstandig aan om te zorgen dat u de juiste tools gebruikt om maximaal rendement uit uw wagenpark te halen.